Onze produkten


Winkel
Oven/Wok Schotels
Visschotels
Kant en klaar produckten
Haring
Salades en Sauzen

Gebakken vis
Verse vis

Garnalen
Gerookte vis
Gestoomde vis
Schaal en schelpdieren
Diepvries

Snacks
Borrelhapjes

Broodjes
Broodjes Pistolet
Broodjes Pistolet bruin
Wraps

Restaurant
Voorgerechten
Soepen
Cocktails
Wraps
Hoofdgerechten
Broodjes
Gebakken Vis
Gestoofde Vis
Rijst gerechten
Kindermenu
Weekmenu
Dranken
Warme drank
Frisdrank
Alcoholische Drank

Diversen
Cadeau tips
Conserven
Tapas
Toast
Zuur
Diversen
Zakjes Saus en divseren
 

Thuiswinkel

 

10 weetjes
De 10 weetjes over de Hollandse Nieuwe
Lees het hele artikel
 

Slimmer worden?
Slimmer worden? eet vis!

Welke voordelen biedt het eten van vis ons?

Lees het hele artikel
 


RECLAME
Haring
4 Hollandse Nieuwe
9.50 Per bakje
Klik hier voor meer info
   

RECLAME
Ovenschotel
Zalm Tournedos
3.95 Per stuk
Klik hier voor meer info
   

RECLAME
Conserven
Caviaar (30 gr)
49.95 Per stuk
Klik hier voor meer info
   

RECLAME
Verse vis
Kabeljauw haasje
2.95 Per 100 gram
Klik hier voor meer info
   

RECLAME
Gebakken vis
Tempura Gamba
2.75 Per 100 gram
Klik hier voor meer info
   

Viswijzer 2011
 


Visschotels
 

Viskalender
Veilige vissoorten voor de maand: Mei

Forel, Haring, Heilbot, Hollandse garnaal, Kreeft, Langoustine, Makreel, Nijlbaars, Rode Mul, Rog, Roodbaars, Tonijn (geelvin), Zalm, Zeeduivel, Zeewolf.

Klik voor meer info
 

Zeeuwse Mosselen (super)

(vergoot foto)

  Zeeuwse Mosselen (super) 5.95 
Per Kilo 
Produckt nr. 0500
Producktgroep: Schaal en schelpdieren

Prijzen kunnen verschillen met de winkel
 
 
    
Personen:
1

Extra info:



  Viskalender voor: Zeeuwse Mosselen (super)
Januari Februari Maart April Mei Juni
Juli Augustus September Oktober November December
 
    GOED
(Eerste keus)
  MAGER
(Tweede keus)
  PAAITIJD
(Derde keus)
  GESLOTEN
(Liever niet)

Mossel

Resept op:
www.visrecepten.nl



Mossel (Latijn: mytilus edulis)

Mosselen zijn weekdieren, die vooral in de kustgebieden leven. In de Oosterschelde en de Waddenzee komen zij in grote aantallen voor. In het voorjaar en de zomer vindt de voortplanting plaats. Miljoenen larven komen dan vrij en zwemmen in de kustgebieden en zeearmen rond. Na ongeveer een maand begint de schelp zich te ontwikkelen en zinkt het zogenaamde mosselzaad onder het gewicht van hun schelp naar de bodem. Met behulp van byssusdraden (ook wel de baard genoemd) hechten zij zich vast aan de zeebodem, aan voorwerpen of aan elkaar. Het voedsel van de mossel bestaat uit planktonalgen, die zij bemachtigen door het langsstromende zeewater te filteren. Mosseltjes van ongeveer 1 centimeter groot noemt men mosselzaad. Wanneer de mosselen circa 4 tot 5 cm lengte hebben, worden ze zogenaamde 'halfwasmosselen'genoemd. Na ongeveer twee jaar zijn de mosselen 6 tot 7 centimeter groot en geschikt voor de verkoop als consumptiemossel.

De mosselsector heeft te maken met twee productiegebieden, te weten de Waddenzee en de Oosterschelde. Het merendeel van de mosselen is afkomstig uit de Waddenzee. De Oosterschelde telt weliswaar een redelijk aantal percelen, maar levert gemiddeld minder mosselen. De mosselkwekers brengen hun mosselen van de Waddenzee vrij snel over naar de Oosterschelde om verder op te groeien. De percelen in de Oosterschelde liggen beschutter en brengen daardoor minder risico's met zich mee. Alle mosselen komen uiteindelijk in Yerseke terecht. Daar bieden de mosselkwekers hun lading ter verkoop aan op de veiling.

In Yerseke staat de enige mosselveiling ter wereld. Voorafgaand aan de verkoop worden de aangevoerde ladingen gekeurd door het Produktschap Vis. Na de veiling brengt de mosselhandelaar de lading naar verwaterpercelen in de Oosterschelde. Waarom is verwateren nu zo belangrijk? Bij het opvissen van de volwassen mosselen van de kweekpercelen krijgen ze slib en zand in de schelp. Om dit kwijt te raken, worden de mosselen, nadat ze zijn geveild, vervoerd naar beschutte plaatsen in de Oosterschelde ten oosten van Yerseke.

Dit zijn de zogenaamde verwaterplaatsen. Deze ondiep gelegen percelen staan bij vloed ongeveer drie meter onder water en bij eb vallen ze bijna droog. Er is weinig golfslag, de stroomsterkte is beperkt en het zeewater is zuiver. De harde, vlakke en veenachtige bodem is een ideale ondergrond voor het verwateren. De mosselen worden na de veiling bij hoog water over de bodem uitgespreid.

Tijdens de verwaterperiode komen de mosselen, na de reis van het wad naar Yerseke, tot rust en kunnen ze optimaal profiteren van de gunstige omstandigheden. Op deze weliswaar tijdrovende wijze is de Zeeuwse mossel absoluut zandvrij. Voor de uiteindelijke verwerking vindt nog een nawatering in bassins van de mosselhandelaren plaats.

Met behulp van moderne mosselvriendelijke installaties worden te kleine exemplaren, lege schelpen, zeewier en andere ongewenste organismen verwijderd. De mosselen worden onttrost, de baarden waarmee de mossel zich vasthecht worden er afgetrokken en met krachtige waterstralen krijgt de mossel een soort douche. Dit om de laatste resten vuil te verwijderen. Het seizoen voor verse mosselen begint meestal in de tweede helft van juli en duurt voort tot en met de eerste helft van april van het volgende jaar. In de maanden mei en juni is de mossel niet geschikt voor consumptie vanwege het voortplantingsproces.

Bij de Zeeuwse mosselen spreken we van een bodemcultuur. De mosselen worden op bodem gekweekt. Daarnaast is er in Nederland een aantal mosselkwekers die met een zogenaamde hangcultuurmossel werken. Hierbij worden de mosselen aan touwen gekweekt. De mosselen hangen in het water boven de bodem waar ze gemakkelijker aan voedsel kunnen komen. Zij zijn dan ook 'over het algemeen' eerder geschikt voor consumptie dan de 'gewone' mossel.
Grote foto
Klik hier om terug te gaan.     
Inloggen
E-mail adres:
Password:


Klik hier Om lid te worden
Klik hier Inlog vergeten

 
Winkelwagen
  Winkelmandje is leeg
 

Spreuken met vis
Hij heeft schelvisogen

Uitleg:
Hij kijkt als een schelvis
 

Recepten / info
   
 

Wij in de media,...
Juni 2011
December 2010
 

RECLAME
Kant en klaar produckten
Paella (rijstgerecht)
1.79 Per 100 gram
Klik hier voor meer info
 
RECLAME
Gerookte vis
Paling filets
9.50 Per 100 gram
Klik hier voor meer info
 
RECLAME
Kant en klaar produckten
Vislasagne (3 pers)
13.95 Per stuk
Klik hier voor meer info
 
RECLAME
Verse vis
Kabeljauw haasje
2.95 Per 100 gram
Klik hier voor meer info
 
RECLAME
Haring
4 Hollandse Nieuwe
9.50 Per bakje
Klik hier voor meer info
 
RECLAME
Garnalen
Hollandse garnalen
5.90 Per 100 gram
Klik hier voor meer info
 
Openingstijden
Maandag t/m Donderdag:
09:00 - 18:00 uur

Vrijdag:
09:00 - 18:00 uur

Zaterdag:
09:00 - 17:00 uur
 

Contact
Vishandel Honing
Veerstraat 1
1404CG Bussum

Telefoon:
(035)6917457

Email:
Vishandel Honing
 

Waar zitten wij
 

Claresse
Het klokhuis over de kweekvis claresse

 
Disclaimer Copyright © 2015 Vishandel Honing Visspecialiteiten Genoemde prijzen zijn inclusief BTW