Onze produkten


Winkel
Oven/Wok Schotels
Visschotels
Kant en klaar produckten
Haring
Salades en Sauzen

Gebakken vis
Verse vis

Garnalen
Gerookte vis
Gestoomde vis
Schaal en schelpdieren
Diepvries

Snacks
Borrelhapjes

Broodjes
Broodjes Pistolet
Broodjes Pistolet bruin
Wraps

Restaurant
Voorgerechten
Soepen
Cocktails
Wraps
Hoofdgerechten
Broodjes
Gebakken Vis
Gestoofde Vis
Rijst gerechten
Kindermenu
Weekmenu
Dranken
Warme drank
Frisdrank
Alcoholische Drank

Diversen
Cadeau tips
Conserven
Tapas
Toast
Zuur
Diversen
Zakjes Saus en divseren
 

Thuiswinkel

 

10 weetjes
De 10 weetjes over de Hollandse Nieuwe
Lees het hele artikel
 

Slimmer worden?
Slimmer worden? eet vis!

Welke voordelen biedt het eten van vis ons?

Lees het hele artikel
 


RECLAME
Haring
4 Hollandse Nieuwe
9.50 Per bakje
Klik hier voor meer info
   

RECLAME
Ovenschotel
Zalm Tournedos
3.95 Per stuk
Klik hier voor meer info
   

RECLAME
Conserven
Caviaar (30 gr)
49.95 Per stuk
Klik hier voor meer info
   

RECLAME
Verse vis
Kabeljauw haasje
2.95 Per 100 gram
Klik hier voor meer info
   

RECLAME
Gebakken vis
Tempura Gamba
2.75 Per 100 gram
Klik hier voor meer info
   

Viswijzer 2011
 


Visschotels
 

Viskalender
Veilige vissoorten voor de maand: Maart

Forel, Haring, Heilbot, Hollandse garnaal, Langoustine, Makreel, Mossel, Nijlbaars, Rog, Roodbaars, St. Jacob schelpen, Snoekbaars, Tarbot, Tonijn (geelvin), Zalm, Zeebaars, Zeeduivel, Zeewolf.

Klik voor meer info
 

De 10 weetjes van de Hollandse Nieuwe
De Hollandse Nieuwe is weer in het land. Verslaggever en haringfanaat Jaap van Deurzen zet tien weetjes over de beroemde vis voor je op een rij.

1. De haring (clupea harengus)
De haring is een slanke kleine vis. Ongeveer een kwart van zijn lichaamsgewicht kan uit vet bestaan. Haring wordt acht tot tien jaar oud. Na twee tot drie jaar is de haring volwassen en ongeveer twintig centimeter lang. Lange tijd was de vis sterk overbevist, maar door strenge quota gaat het nu weer goed met de soort.

2. Scholen en plankton
Haringen leven met honderdduizenden tegelijk in scholen en voeden zich met plankton en de allerkleinste zeediertjes. Overdag verblijven ze in dieper water dan 's nachts, wanneer de school opstijgt om zich te voeden met plankton.

3. Hollandse Nieuwe
Vanaf half mei tot juli 'vreet' de haring zich lekker vet. Dit is dan ook de periode waarin we de vetste haringen kunnen vangen. Haring mag alleen Hollandse Nieuwe worden genoemd als hij minimaal 16 procent vet bevat en op de traditionele Hollandse manier is gekaakt, gezouten en gefileerd. De naam staat dus los van de vangstplek, want “Hollands” is de Hollandse Nieuwe allang niet meer.

4. De vangstplek
De Nederlandse haringvloot bestaat nog maar uit twee schepen -- de Wiron 5 en Wiron 6 -- van Rederij Jaczon uit Scheveningen. Maar het gros van de ‘Hollandse Nieuwe’ wordt gevangen door Noren en Denen.

De sluiting van de Noordzee voor de haringvisserij in 1977, dwong Nederlandse vissers en inkopers om te verhuizen. Denemarken bleek een geschikte plek. De Denen visten in het Skagerrak op haring die sterk leek op de ‘Hollandse’ maatjesharing. Ook de Noorse vissers vissen op haring voor de Hollandse markt. Nederlandse bedrijven benutten hun knowhow ter plaatse en hebben er de kaaktechniek ingevoerd.


5. ‘Maatjesharing’
De term 'Maatjes' is afgeleid van 'maagd' en slaat op het feit dat de haring net na de paaitijd is gevangen en nog geen nieuwe hom en kuit heeft gevormd.

6. Kaken

Bij het kaken worden met een speciaal mesje de kieuwen en de ingewanden van de nog niet geslachtsrijpe haring verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen uit de alvleesklier laten de haring ‘rijpen’. Het zouten of pekelen is van belang voor het bewaren. Bovendien wint de haring door het zouten aan smaak.

7. Uitjes en zuur?
De oorsprong van gesnipperde uitjes bij de haring wordt toegeschreven aan het zouten. Om het vele zout en de tranigheid van de haring te verhullen werd de vis met een uitje gegeten. In sommige regio’s wordt er ook een stukje zuur aan toegevoegd.

8. Eten Nederlanders overal dezelfde haring?
Nee! In ons land zijn er veel regionale smaakvoorkeuren. Die zijn historisch gegroeid. Haring die ‘ver’ moest reizen werd door zouting beter geconserveerd. Maar in Vlaardingen, dat lange tijd de belangrijkste aanvoerplek voor haring was, werd de haring verhoudingsgewijs minder gezouten. Die kwam zo van boord. In de omgeving van Rotterdam houden de liefhebbers nog steeds meer van een kleine minder gezouten haring, terwijl de Amsterdammers graag een grote doorgerijpte haring eten. In het noorden van het land gaat de voorkeur uit naar een grovere minder gezouten haring, terwijl Brabanders liever een kleine, ietwat zoutere haring willen happen. Ieder zijn meug dus.

9. Haring aan de staart?
Haring wordt traditiegetrouw bij de staart gepakt en bungelend boven de mond gehangen. In Amsterdam dus niet. Daar wordt de haring in stukjes gesneden. Wat wel een ‘bekakte’ manier van haring happen wordt genoemd. De Amsterdammers zouden geen vieze vingers willen krijgen. Maar is ook een andere versie van het verhaal. Bij grote gezinnen was er niet altijd voldoende geld om voor iedereen een haring te kopen. Door de haring in stukjes te snijden kreeg iedereen zijn deel.

10. Haring gezond?
De uitdrukking: ‘Haring in het land, dokter aan de kant’ is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Haring zit barstensvol goede voedingstoffen. De eiwitten zijn van hoge kwaliteit en hebben een gunstig effect op onze spieren, organen en zenuwstelsel. Het vet van de haring bestaat uit onverzadigde vetzuren (omega3). Deze vetzuren verlagen het cholestorolgehalte in het bloed en verlagen de kans op hart-en vaatproblemen. Eet smakelijk!

RTL Nieuws
 
Inloggen
E-mail adres:
Password:


Klik hier Om lid te worden
Klik hier Inlog vergeten

 
Winkelwagen
  Winkelmandje is leeg
 

Spreuken met vis
Vissenbloed hebben

Uitleg:
Koudbloedig zijn, weinig gevoel hebben, niet gauw koud hebben
 

Recepten / info
   
 

Wij in de media,...
Juni 2011
December 2010
 

RECLAME
Kant en klaar produckten
Paella (rijstgerecht)
1.79 Per 100 gram
Klik hier voor meer info
 
RECLAME
Gerookte vis
Paling filets
9.50 Per 100 gram
Klik hier voor meer info
 
RECLAME
Kant en klaar produckten
Vislasagne (3 pers)
13.95 Per stuk
Klik hier voor meer info
 
RECLAME
Verse vis
Kabeljauw haasje
2.95 Per 100 gram
Klik hier voor meer info
 
RECLAME
Haring
4 Hollandse Nieuwe
9.50 Per bakje
Klik hier voor meer info
 
RECLAME
Garnalen
Hollandse garnalen
5.90 Per 100 gram
Klik hier voor meer info
 
Openingstijden
Maandag t/m Donderdag:
09:00 - 18:00 uur

Vrijdag:
09:00 - 18:00 uur

Zaterdag:
09:00 - 17:00 uur
 

Contact
Vishandel Honing
Veerstraat 1
1404CG Bussum

Telefoon:
(035)6917457

Email:
Vishandel Honing
 

Waar zitten wij
 

Claresse
Het klokhuis over de kweekvis claresse

 
Disclaimer Copyright © 2015 Vishandel Honing Visspecialiteiten Genoemde prijzen zijn inclusief BTW