Zeeduivel
|
|
Zeeduivel
|
|
Produckt nr.
|
0725
|
Producktgroep:
|
Verse vis
|
|
|
|
|
|
|
Viskalender voor: Zeeduivel
|
Januari
|
Februari
|
Maart
|
April
|
Mei
|
Juni
|
Juli
|
Augustus
|
September
|
Oktober
|
November
|
December
|
|
|
|
GOED
(Eerste keus)
|
|
MAGER
(Tweede keus)
|
|
PAAITIJD
(Derde keus)
|
|
GESLOTEN
(Liever niet)
|
|
|
Zeeduivel
|
|
Resept op:
www.visrecepten.nl
|
Zeeduivel (Latijn: Lophius piscatorius)
Zeeduivel is een ware delicatesse. De vis heeft wit, stevig vlees dat wat zoetig van smaak is. De meeste zeeduivels worden in de ondiepe kustwateren van Frankrijk, Spanje en Engeland gevangen en vers aangevoerd. De onprettig aandoende kop is er dan meestal al vanaf gesneden. Het uiterlijk doet niet vermoeden dat de vis de laatste jaren tot een van de meest gewaardeerde vissoorten is gaan behoren. Tien jaar geleden kon je hem bij wijze van spreken gratis meenemen.
Het lichaam van de zeeduivel is niet met schubben bedekt. Hoewel de zeeduivel weinig beweeglijk is en niet goed kan zwemmen, heeft hij toch een speciale manier om aan z'n kostje te komen. Hij 'hengelt' zijn maaltijd bij elkaar: er zitten stekels op zijn kop waarmee hij prooien naar z'n bek kan toetrekken. Het vlees van de zeeduivel smaakt uitstekend. Wel moet voor de bereiding het sterke vlies, wat om het visvlees zit, verwijderd worden. Verder bezit zeeduivel geen graten; alleen een dik bot in het midden. Hij is echt vers als de huid glanst als parelmoer. Overigens is alleen het staartstuk geschikt voor consumptie. Omdat de kop van de zeeduivel er meestal al vanaf is, wordt hij in Nederland ook wel 'hamvis' en in Belgi๋ 'staartvis' genoemd. De zeeduivel is een typische zomervis. De beste tijd om hem te consumeren loopt van juni tot en met september.
|
|
Grote foto
|
|
Klik hier om terug te gaan.
|