Ansjovis filets (oosters)
|
|
Ansjovis filets (oosters)
|
|
Produckt nr.
|
0101
|
Producktgroep:
|
Tapas
|
|
|
|
|
|
Ansjovis
|
|
Resept op:
www.visrecepten.nl
|
Ansjovis (Latijn: Engraulis encrasicolus)
Toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was, werd daar zeer veel ansjovis gevangen. De Zuiderzee had op dit gebied een behoorlijke reputatie. 1890 was zo een topjaar. In dit jaar werd maar liefst 5 miljoen kilo ansjovis aan land gebracht. De ansjovis werd gezouten en voor een groot deel naar Duitsland geëxporteerd. De ansjovis-visserij was een seizoensmatige visserij. Het betrof alleen de maanden mei en juni. In goede tijden bracht dit veel werk met zich mee voor de vrouwen en kinderen van Urk. De aanvoer van een dag was soms maar liefst 2 miljoen stuks 'ansjoop'. Dit betekende heel wat 'koppen en plukken'. Het jaar 1930 was het laatste rijke ansjovis-jaar voor de zuiderzeevisserij. In 1932 sloot de afsluitdijk en verdween de ansjovis. Een heel klein restje ansjovis-visserij is voor Nederland behouden gebleven. In de maanden april tot juli wordt er nog steeds ansjovis gevangen in de Oosterschelde. Juist in deze tijd van het jaar is een bezoekje aan de restaurants in Bergen op Zoom aan te raden, want hier staan naast de asperges nu ook de verse ansjovis prominent op de kaart. De Spanjaarden, Portugezen en Italianen hebben verder de taak van de Nederlandse ansjovis-vissers overgenomen. De ansjovis die we nu op ondermeer de Utrechtse markt aantreffen komt daar vandaan. In Zuid-Europa wordt het kleine visje wel gewaardeerd. In z'n geheel gebakken of gefrituurd, is het een lekkernij.
|
|
Grote foto
|
|
Klik hier om terug te gaan.
|